Döküm Nedir?

Döküm Nedir?

Döküm Nedir?

Ürün geliştirme sürecinde prototip üretimi ve seri üretim için bir çok yöntem bulunmaktadır. Örneğin talaşlı imalat, 3d yazıcı, sac metal vb bir çok örnek verilebilir. Fakat en eski üretim yöntemlerinden birisi döküm yöntemidir. İnsanlar tarih boyunca malzemeleri eriterek farklı şekillere sokmuşlar ve ürün olarak kullanmışlardır. Peki bu kadar eski bir üretim yöntemi olan döküm nedir? ve bu teknolojinin avantajları, dezavantajları ve tercih nedenleri nelerdir? Bu makale çalışmasında bu sorulara cevap arayacağız.

Üretim yöntemleri iç dönüşümler ve dış dönüşümler olmak üzere ikiye aylırılır. İç dönüşümler kimyasal ve fiziksel dönüşümler olarak, dış dönüşümler ise biçimlendirme olarak tarif edilebilir. Biçimlendirme sınıflamasında döküm, kaynak, talaş kaldırma ve plastik şekil verme tekniklerini ifade edebiliriz. Döküm işleminde erimiş durumdaki akıcılıktan, kaynak işelimned yerel eritme durumundan, talaş kaldırma işleminde istenmeyen kısımlar kesilerek uzaklaştırılması durumundan, plastik şekil vermede plastik şekil değişimi durumundan istifade edilir. Yani nihai amaç kullanılabilir ürün elde etmektir. Döküm nedir? sorusu ile başladığımız makaleyi, detaylı bilgilerle devam ettirelim.

Üretim teknolojileri her geçen gün gelişmekte ve modern imalat yöntemleri domaktadır. Örneğin seçici lazer sinterleme veya eritme yöntemi modern imalat yöntemlerinden birisidir. Döküm, en eski imalat yöntemlerinden birisidir. Peki döküm nedir? Kavram olarak dökmekten gelen döküm, yer çekimi altında bir akışkanı serbest bırakmak aslında dökmek demektir. Yani erimiş metalin, önceden oluşturulmuş boşluk içerisine yerçekimi etkisi ile bırakılması, yada dökülmesi işlemine döküm denilmektedir. Burada önceden hazırlanmış boşluk kavramı kalıp kavramına götürmektedir. Parçanın şeklinin hazırlanması, sonrasında erimiş metalin içine dökülmesi ve soğuma sonrası ürünün elde edilmesi işlemidir döküm. Ürün geliştirme sürecinde üretim teknolojilerinin dikkatle değerlendirilmesi ve prototip üretimi sonrasında seri üretim için uygun üretim tekniğinin seçilmesi önemlidir. Peki ürün geliştirme nedir? Bununla ilgili detaylı bilgi için ‘Ürün Geliştirme ‘ makalesini okuyabilirsiniz.

 

Daha önce yorum yapılmamış, ilk yorumu yapan siz olun
Yorumunuz admin onayından sonra yayınlanacaktır

Yorum Bırak